luni, 13 iunie 2011

Au început lucrările de consolidare şi reabilitare a Cetăţii de Scaun


Au început lucrările de consolidare şi reabilitare a Cetăţii de Scaun

Cetatea de Scaun a Sucevei nu va fi închisă pe perioada lucrărilor de restaurare şi consolidare. Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, după vizita pe care a făcut-o vineri la Cetatea de Scaun, la începerea lucrărilor de consolidare şi restaurare.
Flutur a precizat că Cetatea de Scaun trebuie să fie „kilometrul 0” pentru turismul din judeţul Suceava. „Suntem aici cu cei care vor trebui ca, pe perioada a 48 de luni, să se ocupe de construire, consolidare, cercetare, descărcare arheologică şi asistenţă tehnică. Restaurarea Cetăţii de Scaun, obiectiv turistic de grad zero pentru Nordul Moldovei, este o obligaţie pe care o avem faţă de înaintaşii noştri. Şi a venit momentul să o consolidăm pe fonduri europene. Noi, cei de la Consiliul Judeţean, care avem în administrare Cetatea de Scaun, ne angajăm ca săptămânal să fim alături de cei care realizează lucrările. Iar în prima şedinţă tehnică pe care am avut-o astăzi i-am rugat să realizăm o foaie de parcurs şi să stabilim priorităţile”, a spus Flutur.

El a arătat că prioritatea o reprezintă consolidarea versantului şi a zidului de Nord al Cetăţii de Scaun. Şeful administraţiei judeţene a explicat că în incinta cetăţii vor fi amenajate o serie de spaţii care vor putea fi folosite pentru diverse activităţi culturale.



Festivalul Medieval de anul acesta nu va fi anulat



Gheorghe Flutur a precizat că cetatea nu va fi închisă în următorii patru ani, în incinta acesteia urmând să fie amenajate trasee pentru dirijarea turiştilor pe lângă zonele în care se vor realiza lucrări.

„Vrem să amenajăm aceste culoare speciale şi vom încerca să dirijăm turiştii în zonele care nu vor fi afectate de lucrări. Aşa ne dorim noi, pentru că totuşi e o perioadă lungă de timp şi e păcat să nu fie vizitată. Sunt turişti care vin în ţară şi nu ştiu că cetatea e în reconstrucţie”, a precizat Flutur.
El a mai spus că a solicitat constructorilor să realizeze o machetă care să prezinte modul în care va arăta Cetatea de Scaun a Sucevei după restaurare. „Poate că simbolic, dacă tot vorbim de reorganizare administrativă, am început pregătirile. Ne pregătim să consolidăm cetatea Moldovei deocamdată”, a mai spus Flutur.

Preşedintele CJ Suceava a mai subliniat că lucrările de restaurare nu vor împiedica desfăşurarea Festivalului Medieval de anul acesta, care va avea loc în luna august.

Proiectul de reabilitare a Cetăţii de Scaun presupune intervenţii de restaurare, consolidarea cetăţii, refacerea şi amenajarea căilor de acces, lucrări pentru asigurarea iluminatului exterior şi interior, intervenţii pentru amenajarea zonei de protecţie, precum şi reamenajarea şi construcţia utilităţilor anexe.

Lucrările de reabilitare şi consolidare a Cetăţii de Scaun a Sucevei vor avea ca rezultat creşterea cu 13,26% a suprafeţei reabilitate a cetăţii, de la 4.404,7 metri pătraţi la 4.988,7 metri pătraţi, recuperarea spre folosinţă, prin închidere şi acoperire, a tuturor spaţiilor rămase descoperite şi supuse degradării, precum şi consolidarea cetăţii. De asemenea, vor fi realizate lucrări pentru asigurarea accesului la utilităţi şi pentru a asigura accesul facil al vizitatorilor la monumentul istoric, inclusiv pentru persoanele cu dizabilităţi.

Pentru creşterea gradului de atractivitate a cetăţii, în perimetrul monumentului va fi realizat un spectacol de sunet şi lumini, unic în ţară, care va reda imagini cu personaje şi activităţi specifice perioadei medievale.



„Vom încerca să facem un spectacol din construcţiile pe care le vom dezvolta aici”



Prezent la începerea lucrărilor de consolidare, profesorul Facultăţii de Construcţii şi Arhitectură din Iaşi Nicolae Boţu a precizat că turiştii nu vor fi afectaţi de lucrările care vor avea loc în următorii patru ani. „Noi vom încerca să facem un spectacol din construcţiile pe care le vom dezvolta aici, astfel încât vizitatorii să urmărească şi lucrările, foarte interesante, de consolidare”, a spus profesorul universitar.

La rândul său, arheologul Gheorghe Sion, de la Institutul Naţional al Patrimoniului Bucureşti, a precizat că în ceea ce priveşte partea de restaurare, lucrările presupun o reconstituire volumetrică a cetăţii, în condiţiile în care nu există o descriere exactă a felului în care a arătat aceasta.

„Se spune că era o cetate mare, frumoasă şi puternică. Noi vom încerca volumetric să dăm aspectul cetăţii. Turnurile, încăperile care se pot închide şi reconstitui. Vom reface reface capela, iar primul nivel va putea fi folosit. Zidurile nu se refac total, pentru că nu ştim cum erau. Regulamentul general al restaurării spune că te opreşti acolo unde începe ipoteza. Ipoteza o ducem până la maxim posibil, cât să nu ne sară lumea ştiinţifică în cap că facem prostii. Ne oprim unde trebuie, dar va fi spectaculoasă”, a spus arhitectul bucureştean

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu